17 november 2008

woonruimte in Finland

Beste familie,

Leuk berichte over de missie naar het koffiezetgeval. Ik hoop dat jullie ervan genieten.
Breiseltje ziet er goed uit en je kapsel is ook niet onaardig. Wel heftig ineens zo kort en dan
nog ietsepietsie korter!!

Ik heb vanuit Finland bericht gekregen over de kamer waar ik kom te wonen. Hieronder de beschrijving met een afbeelding van het pand.

Adress: Juontotie 3 A 5/3, 70150 Kuopio
City District:
Neulamäki
Completion year: 1982
House type: apartment building, 3 stories
Accommodation for: 200
Apartment types: 1r+kitchen, 2r+kitchen, 3r+kitchen, 4r+kitchen

Environment A comfortable residential area four km from the city centre. The region offers fine opportunities for outdoor life around the Vuorilampi pond. The communal apartments (and the family apartments by request) have a table and chairs in the kitchen. All inhabitants share a club room, a sauna (once a week a free sauna turn) and a laundry room.

Commercial services The shopping centre next door offers a grocery store, specialty shops, post office, pharmacy and a restaurant.

Sports opportunities Good jogging/cross country skiing tracks. Micro cart racing track. About 3.5 km to the Kuopio hall (track and field sports, gym), swimming pool, bowling alley and skating rink.

Other services The area has a primary and secondary school, a day-care centre, a library and a healthcare station.

Traffic connections 4 km to the city centre. Bus stop next to the object, with lines 4 and 10 going to the centre.

For whom
The object is suitable for families and single students.


Ik kom te wonen op nmr 7. De wijk Neulemäki bevindt zich bijna helemaal links bovenin. Volgens mij is het wel een lekker plekje om te wonen. Een wijk met gezinnen en voldoende voorzieningen. Van de twee meiden uit mn klas die ook naar Finland woont Eline bij mij in het gebouw en Ans woont in het gebouw ernaast. Dus het wordt nog ff afwachten wie mijn roomies gaan worden. Ik ben heel benieuwd!!

Als er meer nieuws is dan laat ik het weten.

Veel liefs Roos



4 november 2008

Quest of the Coffee Maker

Hallo lieve familie, hier weer even een berichtje uit het hoge noorden, waar het de afgelopen dagen ineens warmer was dan bij jullie! Met het zonnetje erbij is het heerlijk om met de lunch even een frisse neus te halen in het grote stadspark naast de universiteit.

Maar hier het verslag van ons weekend.

Koffie queeste
Het lang verwachtte ging dit weekend dan toch echt gebeuren, Hans en ik hebben een koffiezetapparaat aangeschaft! Voor wie dit niet snapt, je moet weten dat iedereen hier oploskoffie drinkt in huis en echte koffie drinkt men alleen in een lunchzaak, maar de kwaliteit daarvan en ook de prijs verschillen behoorlijk. In het begin is het uit koffie drinken best leuk, maar het wordt snel te duur en onhandig, dus vandaar dat wij ernaar uitzagen om onze eigen filterkoffie in huis te schenken.

Maar hier het verhaal. Wij stappen de deur uit op een typische zaterdag, de naam zegt het al, zaterdag shop-dag natuurlijk. Dat weet iedere goed opgevoede Schot. Het is een drukte van belang in het ´West End´ en vooral de tweedehands boekenzaak en tweedehands kledingzaakjes die hier in het koopgrage Brittannie floreren worden dan druk bezocht. Deel een van onze queeste begint hier, goed gemutst op pad. Met een lege maag de deur uit kan natuurlijk alleen maar tegen ons werken en we besluiten zeer selectief om de tweede koffieshop waar we langs komen in te duiken (we hebben inmiddels een neus voor goede koffieshops!) voor een ´large latte with tosti´, hmm goede keus! Een stuk zwaarder beladen gaan we op pad en deel twee van de queeste, de barre tocht, is aangebroken. We klampen elkaar goed vast om elkaar niet te verliezen in de mensen menigte waarbij je nooit weet of je links of rechts van hen langs moet lopen en autos die zonder op of om te kijken afslaan ondanks dat je voorrang hebt (ook volgens de schotse regels). En lang ook, wel 20 minuten lopen en lopen en lopen en lopen we langs winkels die niet op lijken te houden! Gelukkig komen we in de buurt van ons doel, de Argos (soort Kijkshop met een catalogus zo dik als de Wehkamp), maar niet voordat deel drie van de queeste is aangebroken, de verleiding! Moe en hongerig van de reis worden we verleidt door de heerlijke geuren van dat knapperige sesambroodje met hamburger. Oh nee, de McDonalds! En toch moeten we daarlangs om bij ons doel te komen! Gelukkig is Hans verkouden en ik duik met m´n neus nog iets verder onder mijn sjaal. Aftellen, nog 10 meter, nog 5 meter, nog 2 meter en binnen! Gehaald! Nu hopen dat het nummertje waaronder we het koffiezetapparaat kunnen bestellen nog op voorraad is, maar het geluk is met ons en voor we het weten zijn we in het bezit van een prachtig zwart koffiezetapparaat en als op rozen lopen we in sneltrein vaart richting huis om van ons eerste kopje filterkoffie thuis te genieten! Nou als dat je weekend niet geslaagd maakt weet ik het ook niet meer! :)

Breien en Kapsel
Maar je wordt wel helemaal huiselijk van dit weer. Ik heb die nesteldrang dan ook niet kunnen weerstaan en ben weer gaan breien! Snel en makkelijk moest het zijn en met een dikke wol op pen grootte 6 schiet het dan ook lekker op. Hieronder daarom de fotootjes van mijn breisel. En daarop is ook mijn nieuwe kapsel te zien trouwens! Het is kort, en met lichte plukjes, en kort, en donkere plukjes ertussen, en kort! ;) Maar ik ben er wel blij mee.



Veel groetjes van Hans en mij uit Glasgow en tot snel!
Liefs, Nienke