14 november 2009

Bezoek Schotland & Isle of Skye

Hier een kort verslag van het bezoek van Ineke, Roos en Sil bij ons in Schotland! Het is al even geleden maar ik kom nu pas op het idee hier even een verslagje van te typen. Zo kan ik mijn ouders en opa en oma ook op de hoogte houden. Verder heb ik ook een aantal e-mail adressen toegevoegd aan de lijst die een automatisch bericht krijgen wanneer er hier weer een nieuw berichtje op komt te staan. Mocht je hier niet blij mee zijn dan kun je zelf inloggen en je adres verwijderen of je adres veranderen (Bouke ik heb je oude hotmail adres ingevoerd maar weet eigenlijk niet of je die nog gebruikt) of je kunt mij vragen iets voor je te veranderen natuurlijk!

Ok, hier dan ons rondje highlands! Begin september was het dan zover, ik was na lang twijfelen erover uit dat ik nog iets langer in Schotland wilde blijven om wat dingen af te maken maar omdat het lang niet duidelijk was wilde de fampjes nog wel even langskomen! Supergezellie!

Dag 1:
Link naar de fotos: http://picasaweb.google.com/oosterbaanonline/BezoekSchotlandDag1?authkey=Gv1sRgCNbRsojQwLbVzwE&feat=directlink
De eerste dag moest de familie zich nog even vermaken, want ik moest nog werken. Dus ik heb ze het universiteitsgebouw laten zien en daarna zijn ze zelf nog naar het Kelvingrove museum geweest (dat typische gebouw in rood steen) en die middag was er ook nog een rondleiding in de City Chambers (stadhuis) waar voorheen de regering van schotland zat (die sinds 1991 is verhuisd naar Edinburgh) en waar nu nog raadsvergaderingen worden gehouden. Ik ben er zelf nog steeds niet geweest maar het schijnt echt een supermooi gebouw te zijn!

Dag 2:
Link naar de fotos:
http://picasaweb.google.com/oosterbaanonline/BezoekSchotlandDag2?authkey=Gv1sRgCOOGkpzm4eyqtgE&feat=directlink
Het wachten is op Hans die die avond pas terugkomt en we hebben besloten om voor 2 dagen een auto te huren en dan samen op pad te gaan. We vertrekken richting het zuiden om een leuk kasteel te bezoeken wat aan de kust ligt onder Ayr (hoofstad van de streek Ayrshire). Het is een vrij modern kasteel en wordt nu als hotel en feestlocatie gebruikt en heeft een erg mooie wapencollectie! Wel jammer te horen dat de familie er teveel geld in moest steken en dat ze het kasteel en het land weg moesten geven omdat ze anders failliet zouden gaan. Maar wel leuk dat wij het daarom kunnen bezichtigen :)

Dag 3:
Link naar de fotos:
http://picasaweb.google.com/oosterbaanonline/BezoekSchotlandDag3?authkey=Gv1sRgCMCNx-njvY3Cag&feat=directlink
Rond 7 uur gaat de wekker, veelste vroeg opstaan dus, maar het is voor een goed doel namelijk een tripje langs de highlands naar het eiland Skye! Onze eerste stop richting het noorden is bij een klein watervalletje, maar het ligt zo langs de weg. Langs Loch Lomond rijden is erg mooi want je komt er dicht aan het water. Daarna komen de bergen in zicht en doordat de bergen zo oud zijn zijn ze erg mooi afgerond en ze liggen ook wat uitgespreid over het land, wat prachtige vergezichten opleverd. Een beetje zielig is de eenzame doedelzakspeler die altijd op dezelfde locatie speelt voor toeristen. Ok, tijd voor een broodje warme beenham voor de mannen en dan weer door. Een uurtje later komen we aan in Fort William waar we lunchen en elkaar nog even uit het oog verliezen (we rijden met 2 autos) op weg naar de kabelbaan van Ben Nevis (1344 m, hoogste berg UK). We gokken het erop de dure kabelbaan te nemen want het weer is mooi, en we worden beloond met prachtige uitzichten, dus tijd voor een fotosessie. Daarna moeten we weer verder, en we stoppen nog even kort bij de ruine Uruqhart, het kasteel aan Loch Ness, een lang en smal meer wat bekend is om z'n monster maar verder niet veel te zien valt. Dan slaan we af naar het westen en komen we laat in de middag bij het meest gefotografeerde kasteel van Schotland, Eilan Donan Castle. Met zijn lange brug en kleine kasteel middenin het meer ziet het er erg pitoreske uit. Ook schattig zijn de muisjes om het kasteel heen die totaal niet bang zijn en die we bijna aan kunnen raken! Helaas is het kasteel gesloten en nu het donker wordt rijden we snel door naar de nieuwe brug die schotland met het eiland verbind op weg naar ons Bed & Breakfast die in het zuiden van het eiland ligt.

Dag 4:
Link naar de fotos: http://picasaweb.google.com/oosterbaanonline/BezoekSchotlandDag4?authkey=Gv1sRgCK7zg6r0pMnRTQ&feat=directlink
Als de rest om 8 uur opstaat is Sil al terug van een fotoshoot bij zonsopkomst. We schuiven heerlijk aan in de zonovergoten kantine waar voor ons een degelijk engels ontbijt voor ons wordt klaargemaakt bestaande uit eil, dikke plakken spek, witte bonen in tomatensaus, gebakken bloedworst en een aardappelkoekje. Behoorlijk vol van het ontbijt vertrekken we in noordelijke richting om het noordelijkste puntje van het eiland te bezoeken. De bergen zien er hetzelfde uit als in de highlands, alleen minder hoog. De dorpjes zijn schattig tegen de hellingen gebouwd en het is alsof de huizen buiten het dorp als het ware uit de lucht zijn komen vallen en de groene hellingen hebben bedekt in een onwillekeurig patroon, een vrolijke afwisseling van huizen, schapen en koeien, met af en toe een typische rode telefooncel of postbus. We bezoeken de waterval, een dun stroompje met een lange val, en we zien de Jan-van Gendt's naar vis duiken op het noorden van het eiland waar er een stevige en koude bries staat. Gelukkig hebben we thermoskannen mee met heet water en we drinken een lekker kopje oploskoffie. Daarna weer naar beneden, en hoewel sommige van ons niet lang genoeg op het eiland willen blijven is het al voorbij de middag en moeten we misschien naar het zuiden afreizen om de veerboot te halen. Na de veerboot nemen we opnieuw een weg richting Fort William  en komen we nog langs het viaduct van Glenfinnan, bekend van de films van Harry Potter. Daarna vervolgen we dezelfde weg terug als op de heenweg. Alleen het laaste stuk is nieuw, en terwijl het donker wordt en we allemaal een beetje cranky zijn komen we nog langs Inveraray Castle (vroeger een bekend dorp vanwege zijn kasteel en gevangenis) en stoppen daar even, het kasteel ligt er mooi bij.

Dag 5:
De dag van vertrek helaas, en ook ik moet weer aan het werk. Om half 10 vliegen Ineke, Sil en Roos weer terug dus er is niet veel dat we meer kunnen doen. Helaas pindakaas, maar het was een leuk avontuur en ook ik heb m'n ogen uitgekeken, wat is schotland toch mooi!

Veel liefs vanuit een nat Glasgow,
Groetjes Hans en Nienke

6 november 2009

Al een jaar niks gepost

Hallo lieve familie, helaas heeft niemand hier het afgelopen jaar iets gepost, dus we moeten even kijken of we hier weer wat berichtjes en nieuwtjes op kunnen krijgen! Zo niet, dan kijk ik over een poosje nog even wat we met deze pagina doen.

Maar misschien hebben we binnenkort weer vele nieuwtjes, want recentelijk zijn Ineke, Sil en Roos ons (Nienke en Hans) komen opzoeken in Schotland, en toen hebben we een leuke trip van 2 dagen gemaakt richting 'Isle of Skye' en ik zal hier binnenkort wat foto's postten! En dan nog wat anders, wat doen we bijvoorbeeld met de kerstdagen?

Nou als andere mensen hier nog een nieuwtje of berichtje kwijt willen om iedereen op de hoogte te houden van jullie wel en wee dan hoor ik het in ieder geval graag!

Liefs
Nienke